Bomen – mijn hernieuwde kennismaking
Bomen, ze zijn overal om ons heen. Tot voor kort schonk ik er weinig aandacht aan. Ik bouwde hutten van hun dode takken en klom in hun takken. Daarnaast genoot ik van de vruchten die ik kende en kon vinden, sommige zelfs bij naam. Ik ontdekte dat bomen groeien door koolstofdioxide en water met behulp van zonlicht om te zetten in voedzame suikers en zuurstof via fotosynthese. Hoe meer bladeren een boom heeft, hoe meer zuurstof hij produceert. Bomen gebruiken ook zuurstof voor hun eigen stofwisseling. Helaas nam ik hun aanwezigheid vaak voor lief.
Maar nu wil ik meer aandacht besteden aan deze majestueuze wezens. Ik wil zelf groeien en hen beter begrijpen. Daarom neem ik je mee op mijn reis van herontdekking van de boom. Alles wat ik leer, schrijf ik op. Geen enkele pagina is compleet of af. Heb jij kennis die je wilt delen of denk je dat iets niet klopt? Laat het me alsjeblieft weten.
Er is geen eenduidige definitie voor wat wij een boom noemen. De boeken, websites en mensen die ik raadpleegde gaven allemaal net iets andere definities. Vooral het verschil tussen een “gemakkelijk” boom of struik is vaak onduidelijk beschreven.
Bomen hebben altijd tot de verbeelding gesproken. In het hoofdstuk Verhalen vind je bijvoorbeeld een leerzaam verhaal over de bloeiende boom. Verder bespreek ik het gebruik van bomen. Zijn ze eetbaar of geschikt om gereedschappen van te maken? Waar groeien ze het beste en wat kunnen ze ons leren over hun omgeving? Wat betekenen ze voor de mens?